Ce este Jolly Phonics?
Ce este Jolly Phonics?
Jolly Phonics este o succinta reprezentare fonetica, în cadrul careia copiii sunt învatati codul alfabetic al limbii engleze. Copiilor le sunt predate cele 42 de sunete reprezentand litere sau grupuri de litere, sunt învatati cum sa le îmbine pentru a citi cuvinte si cum sa reuseasca sa citeasca primele cuvinte-capcana pentru care nu exista o regula anume.Din acel moment, copiii pot încerca sa citeasca de unii singuri carti.
Exista cinci elemente principale în ceea ce priveste predarea:
1. Învatarea sunetelor corespunzatoare literelor.
Cele 42 de sunete de baza sunt predate în felul urmator: câte un sunet pe zi si în ordinea pe care cursul de Jolly Phonics o recomanda.
- 1. s a t i p n
- 2. c k e h r m d
- 3. g o u l f b
- 4. ai j oa ie ee or
- 5. z w ng v oo oo
- 6. y x ch sh th th
- 7. qu ou oi ue er ar
Pentru a le prezenta copiilor aceste sunete ale literelor, se utilizeaza o metoda multisenzoriala: se foloseste câte o poveste, o actiune specifica si o fisa de lucru pentru fiecare sunet. Efectuând câte un gest asociat acelui sunet, copiii îl vor retine mult mai usor. Spre exemplu: pentru sunetul /m/ te freci pe burtica si spui “mmmmm”.
Fiecare copil are propria sa carte denumita “Sound Book”. În fiecare zi, sunetul învatat este inclus în acea carte, pe care o utilizeaza acasa. Parintilor li se cere sa îsi ajute copiii sa învete sunetele, fie parcurgând acea “Sound Book”, fie prin decuparea literelor si folosirea lor în jocuri pe perechi, cu copilul lor.
Pentru a îmbina sunetele în mod eficient este importanta cunoasterea lor fluenta.
Cartonasele folosite în fiecare zi pentru sunetele ce au fost predare, ar trebui aratate copiilor pentru ca acestia sa spuna cu voce tare aceste sunete în timp ce fac actiunile/gesturile specifice. Unele sunete sau diagrame sunt reprezentate de câte 2 litere. Copiii trebuie sa recunoasca aceste diagrame în cuvinte, cum ar fi „ng” în cuvântul „strong”. Diagramele „oo” si „th” au fiecare câte doua sunete, spre exemplu: „book” si „moon”, „thin” si „that”. La cursul „Jolly Phonic”, acestea sunt scrise initial în doua corpuri de litera pentru a ajuta copiii sa înteleaga ca sunt doua sunete.
2. Învatarea formarii literelor.
Pe masura ce sunt introduse sunetele literelor, copiilor li se arata exact cum se scrie corect fiecare litera. La început, copiii formeaza literele în aer, în acelasi timp cu profesorul. Simtind în mod repetat formarea fiecarei litere, si apoi scriind-o, majoritatea copiilor ar trebui sa scrie literele corect dupa aproximativ primele 12 saptamâni. De asemenea, este important ca acesti copii sa fie învatati sa tina creionul corect, ca într-un fel de trepied. Atingerea figurii care descrie cum se formeaza o litera dincartile denumite „Finger Phonics” sau trasarea literelor punctate reprezinta o buna exersare. „Jolly Phonics” foloseste setul de caractere „Sassoon Infant”, în care literele se termina cu o codita. În acest fel, copiilor le este mai usor sa treaca la scrierea cursiva când va veni timpul pentru aceasta.
3. Îmbinarea sunetelor
Pe lânga însusirea sunetelor, copiii trebuie sa fie învatati cum sa le combine pentru a auzi un cuvânt. Aceasta instruire începe din prima zi. Scopul este de a permite copiilor sa auda cuvântul când profesorul spune sunetele. De exemplu: „Ascultati cu atentie, ce cuvânt spun acum: ‘d-o-g’?” Putini copii vor auzi cuvântul „dog”. Mai trebuie încercat cu câteva cuvinte: ‘s-u-n’, ‘b-oy’, ‘m-ou-se’. Odata ce copiii pot auzi cuvântul când un adult spune sunetele, ei sunt pregatiti sa încerce sa îmbine cuvinte de unii singuri. Pentru început, capacitatea de a îmbina sunetele literelor în mod fluent reprezinta abilitatea esentiala pentru lectura si trebuie sa fie mereu primul pasîn descifrarea cuvintelor noi. Copiii trebuie, de asemenea, sa poata sa recunoasca îmbinari consonantice si diagrameîn cuvinte ca ‘fl-a-g’ si ‘sh-o-p’.
Dupa ce sunetele literelor au fost predate si copiii pot citi cuvinte simple, uzuale, ei încep sa ia acasa asa numitele “Word Boxes” pentru exercitii în plus. Aceste “Word Boxes” încep cu cuvinte simple create din primul grup de sunete. Fara exceptie, copiii care au învatat cel mai repede sa îmbine sunetele, devin cei mai fluenti cititori. La început, este predata o modalitate de a ortografia fiecare vocala. Spre exemplu: ‘ai’ ca în ‘rain’.
Copiii trebuie sa faca exercitii de îmbinare a sunetelor, ortografiate în cuvinte, înainte ca alte grupuri de sunete sa fie introduse, cum ar fi: ‘ay’ ca în ‘play’ si ‘a-e’ ca în ‘lane’. Dupa ce copiii si-au continuat studiul lucrând dupa asa numitele „Word Boxes” si au învatat niste cuvinte cheie comune care nu au regula de formare, ar trebui sa le fie date carti de povesti sa citeasca de unii singuri. Trebuie explicat parintilor faptul ca micutul lor nu poate aduce acasa o carte cu povesti pâna când nu stapâneste abilitatea de a îmbina sunetele. Parintii ar trebui apoi sa-si încurajeze copiii sa povesteasca despre ce au citit.
4. Identificarea sunetelor din cuvinte
Este esential ca cei mici sa poata auzi sunetele din cuvinte, unul câte unul, mai ales în ceea ce priveste scrisul. La început, copiii sunt rugati sa asculte cu atentie si sa spuna daca aud, în respectivele cuvinte, un anumit sunet. Se începe cu cuvinte care sunt formate din trei sunete, de exemplu: “Se gaseste sunetul “s” în “sun”… ‘mouse’ … ‘dog’?”; “Daca exista un “s”, unde îl gasim – la început, la mijloc sau la sfârsit?” Apoi, copiii sunt încurajati sa spuna sunetele pe care le aud. Exersati prin a spune un cuvânt ca ‘hat’. Copiii ar trebui sa raspunda, spunând ‘h-a-t’. În timp ce spun fiecare sunet, ei tin ridicat câte un deget… ‘h-a-t’ – trei degete, trei sunete; ‘sh-i-p’ – trei degete, trei sunete, etc. Avansati catre cuvinte mai complicate, cum ar fi acelea cu îmbinari de consoane initiale si finale.
Profesorul scrie literele pe tabla, în timp ce copiii le spun. Apoi, copiii privesc cuvântul, spun sunetele si le îmbina pentru a citi respectivul cuvânt. Acest lucru îi ajuta la întelegerea cititului si scrisului. Câteva exemple pe zi ajuta la dezvoltarea acestor abilitati. De îndata ce copiii pot auzi sunetele din cuvintele formate din trei litere, ei pot începe cu exercitii de dictare, material ce se gaseste în manualul denumit “The Phonics Handbook”.
Din momentul în care un copil poate distinge sunetele din cuvinte, si cunoaste modul de scriere a fiecarui sunet, poate scrie în mod independent. Initial, copiii nu vor scrie cu acuratete, dar ceea ce au scris poate fi înteles. De exemplu: ‘I went hors riedin that wos fun’. La sfârsitul primului an, majoritatea copiilor ar trebui sa fie capabili sa scrie informatii si povesti simple de unii singuri. Rezultatul va semana exact cu ceea ce vor sa spuna întrucât nu vor fi constrânsi sa scrie doar cuvintele pe care le-au învatat pe de rost. Scrisul corect se dezvolta treptat, citind carti, stiind vocalele alternative si urmând un anumit sistem de scriere.
5. Cuvinte-capcana
Dupa prima luna de scoala, când majoritatea copiilor stiu în jur de 18 sunete si le-au combinat în cuvinte cunoscute, ca activitate de grup, pot începe sa învete cuvinte dificile. Cuvintele complicate sunt cuvinte care nu pot fi întotdeauna descifrate prin îmbinare. Acestea pot fi incluse în mod gradat, folosind cartonasele despre cuvintele dificile din setul Jolly Phonics.
Cauta ceea ce îi poate duce în eroare la fiecare cuvânt, ca de exemplu: ‘was’are la mijloc sunetul /o/ în loc de sunetul /a/. Încearca sa predai astfel de cuvinte pentru 2-3 saptamâni, revizuind încontinuu cititul si scrisul.
Trei tehnici de scriere sunt urmatoarele:
- Priveste ( identifica abaterea de la regula si spune numele literelor), Acopera, Scrie si Verifica.
- Rosteste cuvântul asa cum suna, spre exemplu: pronunta ‘mother’ cu sunetul /o/ scurt asa încât sa rimeze cu ‘bother’.
- mnemotehnica, exemplu: ‘people eat omeletes people like eggs’ pentru a scrie cuvântul ‘people’.